Select Page

De meest magische plek op aarde

← terug naar de kaart

De grond waar mijn gewicht op rust en dansende moleculen in de lucht. Het voelt anders hier, alsof alles op zijn plek valt. Ben ik dan toch een hippie? Of is het misschien de abstracte atmosfeer van het Middenoosten. Of laat ik mij simpelweg meewaaien met de collectieve gedachtewalm die over dit heiligdom trekt? Hoe dan ook, Jeruzalem voelt magisch. Of met een ander woord uit te drukken: energie. Hier herontmoet ik Bram, wiens pad ik zowel in Griekenland als in Turkije heb gekruist. De Bram, die na drie jaar reizen het gevoel van thuis is verloren bij het overwinnen van de wereld.

De meest magische plek op aarde

De grond waar mijn gewicht op rust en dansende moleculen in de lucht. Het voelt anders hier, alsof alles op zijn plek valt. Ben ik dan toch een hippie? Of is het misschien de abstracte atmosfeer van het Middenoosten. Of laat ik mij simpelweg meewaaien met de collectieve gedachtewalm die over dit heiligdom trekt? Hoe dan ook, Jeruzalem voelt magisch. Of met een ander woord uit te drukken: energie. Hier herontmoet ik Bram, wiens pad ik zowel in Griekenland als in Turkije heb gekruist. De Bram, die na drie jaar reizen het gevoel van thuis is verloren bij het overwinnen van de wereld.

 

De islamistische sluier

Door deze ervaring wil ik alsmaar dieper duiken in de bodemloosheid van het vermogen om te geloven. Voor een onschuldig videoconcept wil ik een aantal gelovigen een platform bieden om hun ideologie te verkondigen. Bij de wereldberoemde Al Aqsa Moskee begin ik wat heen en weer te vragen en via via ontmoet ik een moslim broeder in een kleine intieme moskee even verderop. Als de klok een etensbord zou zijn, dan zou het tot de rand toe gevuld zijn met alle ingrediënten van de islam om het vervolgens aan mij geserveerd te worden. Dan kan ik voor even het tipje van de islamistische sluier oplichten en door mijn vingers laten bewegen.

1 Comment

 1. Marga Purmer

  Hoi Tim.
  En na dit verhaal zit je alweer in andere verhalen ….

  Bijzonder om Bram steeds weer te ontmoeten…

  Met mensen praten om recepten bv te komen hoe dik denken…

  En wat is het gevoel van thuiskomen in Jeruzalem ?

  De verschillende culturen , geloven?

  Fijn dat je je ouders gezien hebt ennik gen natuurlijk razend benieuwd naar jullie verhalen …

  Ik weet eigenlijk niet wanneer je ouders weer naar Nederland gaan …

  Ik hoor het wel..

  Heb het goed Tim en hè blijft bezig met ontdekken…

  Liefs Marga

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *