Select Page

Slava Ukraini

← terug naar de kaart

Slava Ukraini

De stad uitkomen blijft taak op zich, maar met wat doorzettingsvermogen en goede muziek kom je dan toch bij een tankstation. Niet veel wachten later lukte het om een lift te krijgen, van een vluchteling uit Ukraine (Lviv). Zijn naam ben ik vergeten dus voor het gemak noem ik hem Slava, wat “glorie aan” betekend. Het uur praten over de oorlog, was het intigrerenste van mijn reis tot dusver. Veel is algemene kennis en ook in het nieuws te volgen, dus bij deze de inside info waarvan ik zelf geen weet had.

 

Een onofficiële legermacht

Wat mij erg verbaasde was dat hij niet zijn land ontvluchtte voor de oorlog, maar voor de plicht om in het leger te gaan. Wat opmerkelijk is, aangezien het leger geen verplichting is in Ukraïne. Dit komt door de zo gehete recrutanten, die dag en nacht op straat lopen om jonge man (en sinds kort ook vrouwen) mee te nemen, het leger in. Waar zij vervolgens 5 minuten een geweer mogen vasthouden, om de feeling te hebben, en vervolgens meteen het veld in worden gestuurd. Waar volgens de wet en “het boekje” alleen getrainde soldaten voor geschikt zijn.

 

Het verwijt aan de overheid

Want in een oorlog zijn de regels anders, alles is anders. Slava verwijt het de overheid dat zij altijd Putinvriendjes probeerde te blijven, terwijl deze tragedie met rationeel denken geanticipeerd kon worden. Zodat de geavanceerde artillerie bemand zou worden door beroepssoldaten, in plaats van schoolleraren en melkboeren.

 

Diepgewortelde corruptie

Om deze reden is Slava in het begin van de oorlog gaan studeren in Polen, waar hij pas in Augustus naar toe mocht. Dit was afhankelijk van de individuele stemming van grensbewakers en veroorzaakt door de diepe wortels van corruptie in het land. De corruptie waarvan hij hoopt dat de oorlog het doet opschudden. Dat de politici het belang van Ukraine hoger gaan hebben dan hun eigen portemonnee. Wat na eerdere pogingen (door corruopte mensen met macht te ontslaan) tot dusver nog niet gelukt is.

 

Een scheet in de wind

En dat is na de oorlog, in de tijd waarin Slava’s verloren familieleden, buren, collega’s, vrienden en vijanden in hun graf worden geëerd. Wat volgens Slava nog jaren kan duren. Want de sancties zijn een scheet in de wind. Slava vertelde dat de import naar Rusland via valse documenten gemakkelijk via de Balkan binnenkomt. Dat Russische olie in India wordt vermengt en wordt doorverkocht aan Europa. En dat de Russische overheid zijn grote steden tevreden houdt met tegemoetkomingen en geld, omdat de armere dorpen gewend zijn aan ellende en het klagen.

 

De zijden draad van het Westen

Alleen tijd en geweld kan de oorlog stoppen. En met de opkomende winter, hangt Ukraine aan de zijden draad van het Westen. Het Westen dat met gemak de oorlog kan stoppen door meer en meer geavanceerde wapens te sturen. Alleen hiervan afziet, zodat de oorlog langszaam verder druipt door de geschiedenis van Europa. Een oorlog tussen Ukraine en Rusland. Resulteert in een oorlog tussen de steun en de tijd, tussen hoop en de angst, tussen overwinning en verdriet.

1 Comment

  1. Ineke de Graaf

    Heel interessant om.idd die inside informatie te lezen.
    Die verhalen hoor je nergens.

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *