Select Page

Het Slowaakse meth probleem

← terug naar de kaart

Het liften kan natuurlijk niet altijd feest zijn. Zo heb ik er 7 uur over gedaan om in de stad Kosice te arriveren, wat een schamel ritje van 1,5 had kunnen zijn. De eerste lift was een lief stel, die mij als het verdwaalde schaap zag en besloot om mij bij de snelweg af te zetten, waar zij zelf niet heen moesten. En dat is natuurlijk hartstikke top, alleen werd ik totaal aan de verkeerde kant afgezet.

Een Eftelingiaanse stad

Hierop volgden een lange wandeltocht en 3 andere liften voordat ik het sprookjesachtige Kosice kon bewonderen. Want dat is waar ik belanden, een Eftelingische stad waar de felkleurende huizen door een argeloze kleuter ontworpen leken te zijn. Dit creëerde een sfeer die de zon laat schijnen op een onheilspellende onweersdag. 

 

Kerk in Kosice

Ladderzatte vrienden

In de avond ging ik op expeditie naar het Slowaakse nachtleven. Waarna ik al binnen 5 minuten werd aangesproken door een groep ladderzatte hangjongeren. Niet mijn favoriete genre, vanwege het ego-vergrote imago dat je moet opzetten om te voorkomen dat over je heen wordt gelopen (of waggelen in hun geval). Maar ik ben op reis met de wereld, dus besloot om met hen mee uit te gaan.

Droevige disco

Vervolgens eindige we op een begraafplaats. Oké niet officieel, maar de club imiteerde wel de sfeer van een crematorium: erg heet en bijzonder weinig mensen die dansten. Dus lang zijn we niet gebleven, want gelukkig waren mijn Slowaakse compagnonnen ook sterk ontevreden over de gemoedstoestand van de club. Buiten aangekomen besloten zij een joint te roken. Wat natuurlijk wel een sluit bij een Amsterdamse reiziger. 

Meth crisis

Tot dusver dus wel een okeïsche avond. Maar een het nachtleven zou het nachtleven niet zijn als er een plottwist op tafel zou komen. In dit geval was dat de gasten meth gingen bestellen, wat voor mij een erg duidelijk teken was om weer lekker onder de wol te gaan. Wel heb ik nog gevraagd of dit de normale gang van zaken was, voor hen en voor Slowaakse jongeren in het algemeen. Het antwoord was ja. Mijn individuele bron beargumenteerde dat de corona crisis jongeren in Slowakije een meth crisis in heeft geholpen. Waarbij het evengoedkoop en zelfs normaler dan wiet is geworden! Een droevige nasleep van een simpel gezegde klote periode.

3 Comments

 1. Ineke de Graaf

  Wat goed dat je je niet hebt begeven in de Christal meth scene.
  Levensgevaarlijk spul.
  Heel triest verhaal.

  Reply
 2. Marga

  Hoi Tim,
  ik lees nu ook je reiservergalen..
  leuk om jouw verhalen te lezen.
  Ja, zo leer je meer van de wereld en wij mogen mee leren. Fijn om te horen dat je je eigen grenzen hanteert…
  Goede reis,

  Reply
 3. Myrthe

  Met(h) uitzondering van het drugsgebruik van lokale leeftijdgenoten, klinkt het als een goede kennismaking met(h) Kosice. Wie(t) weet zal je voor altijd aan die plek terugdenken bij het bezoeken van de echte Efteling 😉
  Kortom, een hashtikke leuk verhaal. Ik ben heel eX(T)Cited voor de andere blogposts en ga snel verder lezen 🙂

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *