Select Page

Wijze reisgesprekken

← terug naar de kaart

Voorbeeld vakantie

Zon, zee, strand. Dat is hoe vakantie er uit hoort te zien, toch? Om ook het algemeen geaccepteerde vakantiegevoel te ervaren heb ik tijdens mijn Griekse tussenstop vooral geprobeerd om even alles van mij af te laten glijden. En hoewel het strand geen spektakel was, heb ik daar wel gezwommen. En dat ik dat nu kan zeggen, daar valt ook wat voor te zeggen !

Een compleet nieuw plan

Verder heb ik veel verschillende gesprekken in het hostel gehad. Gesprekken die mijn reisplan hebben doen veranderen. Want bij nader inzien is een route via het Noorden ontoegankelijk. Stervens koud klimaat (-20°C) aet iedere bezoeker klem, en liften in zulke omstandigheden is nog absurder dan een marathon rennen in de Sahara. Daarom ziet mijn voorgenomen route er nu ongeveer zo uit.

Het gevoel van thuis

Hierbij is het woord “voorgenomen” benadrukt. Want hoe ver ik kom, weet alleen de tijd. Dit hangt af van fysieke, mentale en financiële barrières. Vooral het mentale speelt een belangrijke rol. Want ik sprak een reiziger, die na meer dan een jaar reizen het gevoel van thuis was verloren. Dat zijn plek om terug te keren slechts als één van de zoveelste bestemmingen aanvoelde, en bleef aanvoelen. In dit gevoel wil ik niet terechtkomen. Wederom, ligt de wijsheid bij de tijd.

Schaakverhalen

Hoe ik veel avonden heb gestapt, deed ik in Thessaloniki een stap terug. Mijn avonden hier waren gevuld met schaakverhalen. Ik zeg verhalen, want schaken is een taal die iedereen spreekt. Zo begon op een avond een man ONGELOFELIJK saai tegen mij te praten. Of hij was saai, of hij was gewoon ontzettend goed in het imiteren van Toby (van The Office). Ik moest mezelf hieruit wurmen dus ik bood aan om te schaken.

Maar hoop wordt sneller afgebroken dan opgebouwd. Na 5 minuten schaken schakelde hij over in kakelen. Het was tijd voor plan B. Mijn vrienden appen of zij mij konden bellen, voor een ernstig noodgeval. En ik werd gered, bevrijd. Een goed mens zou het eerlijk hebben gezegd, of niet? De foto hieronder is niet van de man, maar een vrienden groep die joint na joint na joint na joint rookte. Dan is winnen makkelijker dan verliezen.

3 Comments

 1. Ineke de Graaf

  Strak plan Tim, om je koers te veranderen.
  Je komt nu in ieder geval in warmere en wat toegankelijkere landen.
  Zeker als man heb je daar niet veel te vrezen.
  Veel plezier!

  Reply
 2. Myrthe

  Als jij een schaakstuk zou zijn, dan zou je de koning zijn. Een koning binnen je eigen mooie avontuur. Eén die nooit schaakmat gezet kan worden, met je slimme moves, (zoals jezelf uit een lastige situatie redden door gebeld te worden).
  De torens staan symbool voor de hostels waarin je verblijft, de paarden voor de auto’s waarmee je lift, de pionnen voor de mensen die je onderweg ontmoet, de loper voor alle mooie inzichten die door je hersens wandelen. En tot slot de koningin dat ben ik, omdat ik, want ook op een afstand, zal ik altijd aan je zijde staan. Ik zal altijd trots op je zijn en ik hoop dat je weet dat thuis niet een plek is, maar je familie. <3

  Reply
  • Marga

   Tim, wat fantastisch om jou te kunnen volgen en te lezen wat je allemaal in je reiswereld tegenkomt.

   En dat is nogal niet wat …

   Goed plan om je reisschema te veranderen .. Egypte binnen gaan per boot , denk ik

   Ik heb net je inzichten wat betreft ,, het geloof ,, gelezen…

   Mooie gesprekken zo onderweg…

   En Myrthe , goed verwoord hoe Tim zijn schaakspel er uit ziet… en waar Tim zijn (t)huis is…

   Goede reis Tim…

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *